Ajudamsele.webnode.es


La crisi del 1917

 

L'any 1914 va esclatar la Primera Guerra Mundial, Espanya va declarar la seva neutralitat, la qual cosa va permetre exportar molts productes a països que estave disposats a pagar grans sumes de diners.

L'exportació d'una gran part de la producció va provocar un augment dels preus interiors que no va anar acompanyada d'un augment equivalent de salaris, això va desembocar en el moviment vaguístic del 1917

 

La protesta militar

L'exèrcit espanyol presentava un nombre excessiu d'oficials, ja que l'ascens s'obtenia per mèrits de guerra, cosa que afavoria els excombatents a l'Àfrica. El descontentament dels rangs inferiors va desembocar en la formació de juntes de defensa, que reclamaven un ascens per antiguitat, millora dels salaris.

La crisi política

El govern va decidir tancar les corts davant les protestes de l'oposició. La Lliga va celebrar a Barcelona una Assamlea de Parlamentaris que va exigir la formació d'un govern provisional amb la finalitat d'assolir una reforma constitucional per a descentralitzar l'Estat. Més tard es convocà una assamblea amb diputats i senadors catalanistes republicans i socialistes que fou dissolta per la Guàrdia Civil. El moviment parlamentari va desaparèixer sense haver conseguit el seu objectiu.

La vaga general revolucionària

Els sindicats UGT i CNT van acordar de signar un manifest conjunt per instar el govern a intervenir a aturar la pujada dels preus. Al no veure atesses les seves demandes la UGT va fer una crida a la vaga general. La protesta es va estendre per tota Espanyai va adquirir un caràcter antimonàrquic i volien la implantació del sistema republicà.

 

La vaga general va fracassar degut a la repressió del govern, que no va fer més que escalfar als sindicats.