Ajudamsele.webnode.es


Els inicis del catalanisme polític

 

Les diferents constitucions del nou Estat liberal van definir Espanya com a nació única i van apostar per un model d'organització estatal basat en la centralització (política, econòmica, administrativa, jurídica i militar)

 

Al 1968 va aparèixer el Partit Republicà Democràtic Federal, la implantació d'aquest partit va tenir una importància significant a Catalunya. Francesc Pi i Maragall defensava que l'Estat federal espanyol havia de ser el resultat de la unió voluntària dels diferents pobles o regions de la Península. Durant la proclamació de la Primera República, amb el projecte de la Constitució del 1873.

 Valentí Almirall i el Centre Català

Valentí Almirall explicà la necessitat que el catalanisme superés la necessitat que el catalanisme superés la formulació literària i cultural i passés a ocupar-se dels "interessos materials" del país. Així doncs nasqué el Centre Català (1882) encarregat de desenvolupar un progrma reivindicatiu. Aquest partit va denunciar el caràcter sucursalista dels partits dinàstics a Catalunya i va fer una crida als polítics catalans perquè els abandonessin i s'impliquessin en organitzacions estrictament catalanes.

 

L'any 1885 el Centre Català va convocar un míting en el que van participar organitzacion econòmiques de la burgesia, es va redactar un document, el Memorial de Greuges, que va ser presentat a Alfons XII i que va constituir el primer manifest polític unitari del catalanisme; el memorial denunciava el centralisme i defensava el proteccionisme i el dret civil. El seu impacte a Madrid fou notable.

 

Almirall publicà Lo catalanisme, llibre on establia les bases ideològiques d'un catalanisme progressista.